THUIS VOELEN.

In de zomer van 2014 kwam ik met mijn gezin in Bennekom wonen. In mijn vorige woonplaats heb ik ruim 10 jaar in een koor en een ensemble gezongen. Het afscheid was zwaar: waar vind ik weer zulke fijne zanggroepen zo dicht bij huis? Google is your friend dus ik ging zoeken. En tot mijn verrassing zou er in de herfst van 2014 een nieuw koor starten in Bennekom! Dat kwam goed uit. Ook leek het me een mooie gelegenheid om mensen uit Bennekom en omgeving te leren kennen. En dat is gelukt: later in het jaar kwam er een nieuw koorlid dat bij mij in de straat bleek te wonen. We hadden elkaar nog niet ontmoet maar nu zingen we samen en hebben af en toe gezamenlijke uitjes en komen bij elkaar op bezoek.  En ook andere koorleden kom ik regelmatig tegen in ons mooie dorp en vaak is er dan ook tijd voor een praatje. Ik voel me thuis bij ons koor en hoop van harte dat we nog vele jaren samen voor mooie muziek gaan zorgen in Bennekom en wijde omgeving.

Nanny Gortzak, alt

YES!!!! DONDERDAG..

Jellie Hijlkema (sopraan)
Secretaris

Jellie Hijlkema (sopraan)
Secretaris

Yes !!!!

Al jaren heb ik gezongen in verschillende koren maar op een gegeven moment was er een stop, en oh… wat miste ik het zingen.

In juni 2014 belde Arne of we wilden helpen bij het opstarten van een koor.

Heerlijk, daar had ik weer zin in. Arne kende ik al en samen met Gé mijn man,  en Arne zijn we om de tafel gaan zitten en hebben een begin gemaakt met Het Andere Koor bennekom.

De start was 1 september 2014 en we hadden op de eerste repetitieavond al 25 koorleden.

Direkt bij de start een goed gevoel en dat is zo gebleven. Inmiddels hebben we 55 koorleden en is het een gezellige club.

Afgelopen juni hebben we het jaar 2015/2016 afgesloten met een bbq.

Leuker kan het niet zijn!!

Af en toe gaan we inzingen en gebruikt Arne de woorden: Het is weer donderdag.

En zo voelt het voor mij ook. 

Gelukkig is er iedere week weer een donderdag en gaan we weer ZINGEN.

Jellie Hijlkema

Zingen!

Reijer van Steenbergen
Tenor

Reijer van Steenbergen
Tenor

Zingen

Lekker zingen

Zingen geeft troost en vreugde

600.000 andere koorzangers in Nederland vinden dat ook.

Ook leven koorzangers langer omdat de stembanden gesmeerd worden en

hebben ze minder pijn.

Dus zingen, lekker zingen!

Niet altijd zin om te gaan, maar knap er altijd van op.

De emotie als de verschillende stemmen mooi samen vallen.

Dat zie ik ook om mij heen.

Meer mannenstemmen zou mooi zijn maar

Laten we zo doorgaan want het is prachtig.!

Kriebelen

Nicolette Preenen
Sopraan

Nicolette Preenen
Sopraan

Als kind heb ik gezongen in een kinderkoor. Toen wij met het gezin verhuisde naar de Veluwe vond ik geen koor waar ik me prettig voelde dus gaf ik het zingen in een koor op. Wel zong ik altijd nog onder de douche en tijdens de afwas. Ook met mijn drie kinderen heb ik altijd veel gezongen.

Ergens bleef het kriebelen.  Toen er tijdens een tuinfeest iemand op een gitaar begon te spelen en een ander begon te zingen, zong ik mee en dat gaf een enorme kick. De volgende dag ben ik gaan zoeken waar ik in Bennekom kon zingen. Er bleek een enorm aanbod te zijn. Bij een aantal koren ben ik gaan sfeerproeven. HAK was de laatste waar ik ging kijken en ik was meteen verkocht!

De eerste avond dat ik kwam heb ik gezongen in het Zweeds,Frans, Engels, Nederlands en Italiaans. Een prachtig repertoire met bijzondere stukken. Een aantal bekende nummers maar dan net even anders gezongen. Niet het meest makkelijk maar wel heel inspirerend. Onder de ‘strenge’ en humorvolle leiding van Arne ontplooien de stukken zich langzaam maar zeker.

Ik viel direct met mijn neus in de boter de eerste avond. De laatste donderdag van de maand wordt er geborreld bij Het Oude Postkantoor in Bennekom. Zo leer je de mede koorleden ook wat beter kennen. De week erna was Tineke Roseboom er voor stemcoaching van het hele koor. Door her en der wat te schuiven met mensen werd het geluid van het koor nog mooier.

Nu ben ik iedere donderdag blij als ik laat en moe van mijn werk kom. Want dan mag ik weer! Alle sores van de week valt dan weg en komt er weer ruimte in mijn hoofd. Ik merk aan mijn kinderen dat ik veel zing. Regelmatig hoor ik ze ook stukken zingen tijdens het spelen of onder de douche. Soms vragen ze er zelf naar: ”Mama wil je die ene nog eens zingen?” Ik geniet dus niet alleen op donderdagavond maar de hele week door.

Ik sta pas aan het begin van de rit, maar hoop nog vele jaren met heel veel plezier te mogen zingen bij HAK.

Lekker zingen in Bennekom !

Ton Stumpel
Bas/barriton

Ton Stumpel
Bas/barriton

Na de zomer van 2014 zag ik een oproep om mee te doen met een nieuw op te richten koor. Ik zing al geruime tijd met veel plezier bij Vocalise in Ede en was niet echt op zoek naar iets anders. Maar het was op een vrije avond en ik was toch wel nieuwsgierig. Het idee om met Bennekommers onder elkaar te zingen trok mij ook wel aan. Tot mijn verrassing was de opkomst groot. Mij trof de mooie klank die de groep voortbracht en ik vond het leuk om weer eens een ander repertoire te zingen. Ik besloot om nog maar een paar keer te gaan en aan te zien hoe het koor zich zou ontwikkelen …... Nu na ruim een jaar kijk ik elke donderdagavond uit naar de repetitie onder de inspirerende leiding van Arne en sinds kort met zangcoaching door Tineke Roseboom. Het koor heeft een stabiele basisgroep van zangers en zangeressen gekregen en ontwikkelt zich in hoog tempo steeds verder. En durft zich meteen te laten horen, zoals bij de kerstviering op de Alexanderschool en op het Korenfestival in Ede. Het HAK overtrof zichzelf toen het eind mei in de Brinkstraatkerk aan familie, buren en vrienden liet horen wat er al bereikt was!

Naast muziek is er ook een sociaal aspect. Het koor bestaat grotendeels uit Bennekommers en naast kletsen in de pauze van de repetitie en op de borrelavond in het Oude Postkantoor is het gewoon leuk om op straat medezangers tegen te komen.

Mijn Edese koor geef ik niet op, maar ook bij het HAK blijf ik graag meedoen.

1984 Stadskanaal / 2014 Bennekom

Dingena Lugtenborg
Sopraan

Dingena Lugtenborg
Sopraan

In Stadskanaal (waar ik geboren ben en 24 jaar gewoond heb) ben ik 6 jaar lid geweest van een Gospelkoor waar ik met hart en ziel gezongen heb. Wij gingen in die tijd elke vrijdagavond na de repetitie met z`n allen naar de kroeg. Het was altijd erg gezellig en met pijn in mijn hart moest ik in het voorjaar van 1990 afscheid nemen i.v.m. een verhuizing naar Ede. Ik had me voorgenomen snel op zoek te gaan naar een koor om weer lekker te gaan zingen en om contact te leggen met mijn nieuwe omgeving. In Ede dacht ik  een vergelijkbaar koor zo weer te vinden. Helaas bleek dit niet zo makkelijk te zijn. Of de koren waren mij te groot, of het repertoire paste niet bij mij.  Uiteindelijk ben ik gestopt met zoeken en ben ik vrijwilligers werk gaan doen om in contact te komen met mensen.

In de zomervakantie van 2014 kreeg ik een berichtje dat “Het andere Koor Bennekom” zou starten na de zomervakantie. Het repertoire zou divers zijn, van pop tot klassiek. Dit sprak me wel aan en zo werd ik in september 2014 lid van “het Andere Koor Bennekom”. Wat het helemaal compleet maakt is dat we na de laatste repetitie van de maand gezellig met elkaar in “Het oude Postkantoor” iets gaan drinken. Zo ben ik, na 24 jaar,  weer lid van een koor dat bij mij past en waar ik elke donderdagavond weer met veel plezier naar toe ga.

Het nieuwe seizoen is inmiddels weer van start gegaan.  We zijn nog op zoek naar leden. Mocht je van zingen houden en nog tijd over hebben op donderdagavond, dan ben je van harte welkom!

We zingen van 19:45 tot 21:45 uur.

Hoera, het is weer donderdag!!!

Akke Vierbergen
Sopraan

Akke Vierbergen
Sopraan

Hoera, het is weer donderdag!!!

Vanavond weer heerlijk zingen met een gezellige groep mensen. Iedere donderdag kijk ik er weer naar uit. Vanavond extra leuk, het is namelijk de laatste donderdag van de maand, dat betekent dat we met z’n allen na het zingen gezellig in de kroeg wat gaan drinken.

Het andere koor bestaat nu ongeveer een half jaar en ik merk steeds meer dat het een (h)echte groep gaat worden. Het genre is heel divers, van pop tot klassiek en van swingend tot gedragen rustige muziek.

Onze “bevlogen” en  “enthousiaste” dirigent/pianist  Arne haalt echt het beste in ons naar boven. Door stem- en ademoefeningen komen we steeds verder en halen de sopranen zelfs met gemak de hoogste tonen uit hun kelen.

Eind mei hebben we ons eerste “optreden” voor familie en vrienden. We hopen dan ons enthousiasme over te brengen naar het publiek en zo nog meer leden binnen te halen. Meer mannenstemmen kunnen we nog goed gebruiken en wat extra sopranen zou ook wel fijn zijn. Kortom als je nog een leuke donderdagavondbesteding zoekt en houdt van zingen ben je bij HAK van harte welkom.

Koorleden schrijven:

Bert Altena 
Tenor

Bert Altena
Tenor

Zingen bij Het Andere Koor Bennekom

Wat door diverse wetenschappers is aangetoond weten ‘wij zangers en zangeressen’ natuurlijk al lang: Zingen is gezond! Zingen geeft rust en ontspanning. Je hebt tijdens het zingen geen tijd om aan iets anders te denken, zo raak je even los van de dagelijkse beslommeringen. Bovendien wordt door het zingen je ademhaling verbeterd en dat werkt weer positief op je bloedsomloop waardoor stress vermindert. Dit sluit ook aan bij ons motto: Zingen geeft lucht, zingen geeft ruimte !!

Zingen bij Het Andere Koor geeft lucht en ruimte; Letterlijk en figuurlijk omdat we niet ‘vast’ zitten in vaste patronen, we doen niet iets omdat ‘het altijd zo gaat’ of ‘omdat andere koren het ook zo doen’. Nee, voor ons is dat juist een reden om het nét even anders te doen. Dat zie je ook tijdens de repetities. We blijven niet steeds op ons eigen plekje staan maar komen van onze plek af en vullen de gehele repetitieruimte. Het valt nog niet mee om dan je eigen partij goed te blijven zingen. Maar je leert dan wel op welke punten er nog wat gewerkt moet worden.
Zo zijn er nog wel meer dingen die anders zijn bij Het Andere Koor. Ook het repertoire is anders, we zingen geen 13-in-een-dozijn liederen. Dat wil niet zeggen dat we alleen maar onbekende liederen zingen, zeker niet! Maar aan de uitvoering van deze liederen wordt dan toch een andere ‘twist’ gegeven.

Bij Het Andere Koor wordt iedereen aangespoord om suggesties aan te dragen en zo het een koor van iedereen te maken. De muziekcommissie speurt naar nieuwe ‘andere’ muziekstukken, de enthousiasmerende dirigent waakt over de kwaliteit en de koorleden… die zingen met veel plezier, lucht en ruimte.

Bert Altena